500 gram (volkoren)spelt
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel suiker (ik nam steviakristallen)
3 dl lauwwarm water
25 gram gesmolten
boter (ik nam kokosvet)
50 gram appelstroop
1/4 theelepel zout
500 gram noten,
vijgen, cranberries
Bereiding
Meng de gist met de
suiker en 1/2 dl van het water.
Laat het mengsel
ongeveer een kwartier staan, zodat de gist gaat werken.
Meng het zout door het
meel.
Verwarm de
appelstroop en het kokosvet. Maak een kuiltje in
het midden van het meel en doe daar de gesmolten boter, de appelstroop, het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in.
Meng alles door elkaar
en kneed het deeg zo'n 10-15 minuten tot een soepel en elastisch geheel.
Laat het deeg afgedekt
op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Snijd de vijgen en de noten in grove stukjes.
Kneed het deeg opnieuw
goed door en meng de noten, vijgen en cranberries erdoor.
Bekleed een broodblik
met bakpapier of smeer het blik met wat boter in.
Vorm het deeg tot een
langwerpige rol en leg dit in het bakblik.
Laat het deeg afgedekt
op een warme plek weer rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Verwarm de oven voor
op 210 graden en bak het brood in 35-45 minuten goudbruin.
Ik gebruikte een notenmengeling van walnoten, pecannoten, paranoten, hazelnoten en amandelen en daarbij nog gedroogde vijgen en wat abrikozen. Cranberries had ik niet in huis.
Erg makkelijk is het om rubberen bakvormen te gebruiken. Hoef je geen bakpapier of boter te gebruiken.
Mijn bakvormen zijn niet zo groot waardoor ik van dit beslag 2 broden kon maken. Daardoor was een baktijd van 35 minuten genoeg.
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten